Окружний адміністративний суд міста Києва скасував дозвіл на будівництво житлового комплексу Tourbillon у Протасовому Яру, повідомляє видання «Наші Гроші» з посиланням на рішення суду.

Суд визнав протиправним і скасував дозвіл на виконання будівельних робіт, наданий замовнику ТОВ «Дайтона груп» і генпідряднику ТОВ «Будівельна компанія «Індбуд».

ЖК з готелем та офісно-торговельним комплексом планували побудувати на ділянці 2,79 га на вулиці Миколи Амосова, що в Протасовому Яру.

Генеральний план будівництва житлового комплексу / ЛУН

З чого все почалося?

Спершу (ще у 2012 році) договір про оренду ділянки з Київрадою уклала компанія «Бора». У 2012 році вона отримала містобудівні умови й обмеження для проєктування. У тому ж році компанія передала ділянку в суборенду «Дайтона Груп», яка почала розробляти проєкт, а в березні 2019 року отримала дозвіл ДАБІ на виконання будівельних робіт.

Рендер ЖК Tourbillon у Протасовому Яру / «Наші Гроші»

Що кажуть позивачі?

Позивачі (Роман Ратушний і Євген Самунджан, їх захищала адвокатка Євгенія Закревська) заявили, що дозвіл ДАБІ виданий із порушенням вимог законодавства та за наявності недостовірних відомостей у документах.

Зокрема, у договорі оренди 2012 року сторони посилаються на рішення Київради 2007 року про передачу «Бора» ділянки в оренду, у якому йдеться про те, що ділянка переведена з території зелених насаджень до території житлової та громадської забудови. Та 28 липня 2020 року Київрада повернула статус зеленої зони Протасовому Яру.

Що ще вирішив суд?

Також суд вирішив, що проєктна документація не відповідає вимогам законодавства. Наприклад, поверховість ЖК перевищує граничну висотність об’єкта (99 метрів за дозволених 73,5), а також те, що забудовник не надав низку погоджень.

Також суд указав, що для проведення будівельних робіт у зонах охорони пам’яток, історичних ареалів населених місць чинним законодавством передбачено необхідність отримання дозволу в Мінкультури.


У вересні 2019 Окружний адміністративний суд міста Києва дозволив будівництво житлового комплексу Tourbillon у Протасовому Яру. А забудовник незаконно розпочав роботи в парку, а саме почав зрубувати й вивозити дерева.

У грудні 2019 року КМДА оскаржила дозвіл на будівництво житлового комплексу в Протасовому Яру. Крім того, заявили, що планують створити АНАЛОГ «ЦЕНТРАЛ ПАРКУ» в Нью-Йорку, який охоплюватиме територію Протасового Яру.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі