Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт № 3628, яким пропонують заборонити продаж електронних сигарет неповнолітнім.

Документ пропонує збільшити штрафи для бізнесу, якщо той продає неповнолітнім такі сигарети. Тобто, якщо закон повністю ухвалять, неповнолітні не зможуть купувати електронні сигарети, як і звичайні.

Перше порушення каратиметься штрафом від 400 до 800 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (6 800–13 600 гривень). Друге – штрафом від 800 до 1400 неоподаткованих мінімумів (13 600–23 800 гривень) з конфіскацією (якщо й перший штраф наклали протягом року).

Також пропонують штрафувати за продаж неповнолітнім не лише електронних сигарет, але й рідин, що в них використовуються.

Електронні сигарети хочуть заборонити продавати у навчальних закладах та на їхній території; лікарнях, поліклініках (окрім ресторанів у санаторіях); у закритих спортивних закладах, під час спортивних змагань, у яких участь беруть діти, а також у торгових автоматах і в супермаркетах.

У пояснювальній записці до законопроєкту депутати посилаються на дані ВООЗ і кажуть, що електронні сигарети не є повністю безпечними для здоров’я.

Щоб заборону ухвалили повністю, депутати мають проголосувати за проєкт ще в другому читанні.


Мінохорони здоров’я ще у 2019 хотіло на офіційному рівні прирівняти електронні сигарети до звичайного куріння й заборонити користуватися ними в громадських місцях.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі