Білорусько-американський стартап PandaDoc відкриває офіс в Україні, сюди вже переїхали 60 працівників із Білорусі. Про це CEO PandaDoc Микита Мікадо розповів українському виданню Dou.ua.

«Ми відкриваємо компанію в Україні, активно шукаємо співробітників: не тільки інженерів, а й сейлзів, маркетологів. З Мінська переїхали вже приблизно 60 осіб у Київ, Одесу та Львів. Україна має кілька плюсів. Перше – це місцевий ринок талантів. Друге – те, що всі говорять російською. І тим хлопцям, які приїжджають з Білорусі, трошки простіше. Є питання з міграційним законодавством, але ваш уряд досить активно включився, щоб їх вирішувати. І четверте: податкові умови в Україні дуже вигідні», – розповів Мікадо.

Додав, що будуть використовувати для роботи систему оподаткування, яка є найбільш прозорою, чіткою й зрозумілою та водночас дозволяє вести бізнес конкурентоспроможним способом.

Білоруські силовики й учасники опозиційного Маршу миру проти фальсифікації результатів виборів президента Білорусі та побиття мирних демонстрантів, Мінськ, 30 серпня 2020 року / Євгеній Єрчак для The Village Білорусь

 PandaDoc – білорусько-американський стартап, який розробляє програмне забезпечення для автоматизації документообігу. Заснований 2012 року Микитою Мікадо та Сергієм Барисюком у Мінську. У 2014 році штаб-квартира компанії переїхала у США, у Кремнієву долину. 5 серпня 2020 року стартап оголосив про залучення чергового раунду інвестицій на суму майже 30 мільйонів доларів.

Після жорстоких розгонів протестів у Білорусі Микита Мікадо вирішив від імені компанії надавати фінансову допомогу та підтримку в перекваліфікації правоохоронцям, які відмовилися виконувати накази керівництва.

Після цього в Мінську заарештували чотирьох співробітників PandaDoc: їх звинуватили в шахрайстві, а саме в розкраданні бюджетних коштів в особливо великому розмірі (107 тисяч білоруських рублів). Працівники компанії досі в СІЗО, вони відкидають обвинувачення та заявляють про свою невинуватість.


 Силові розгони мирних протестів у Білорусі, затримання учасників акцій і випадкових перехожих на вулицях, насилля над ними, утиски та переслідування змушують багатьох білорусів виїжджати з країни. IT-компанії почали вивозити своїх співробітників за кордон, зокрема й до України. А деякі айтішники виїхали в Україну самостійно. За законом, вони можуть залишатися тут 90 днів, потім мають повернутися додому.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі