26 вересня в Україні оголосили Днем жалоби через аварію військового літака Ан-26 біля міста Чугуєва, на Харківщині, унаслідок якої загинули 26 людей. Такий указ підписав президент Володимир Зеленський.

«... з метою вшанування пам’яті загиблих постановляю оголосити в Україні 26 вересня 2020 року днем жалоби», – ідеться в указі.

У День жалоби на всій території України має бути приспущений прапор на будинках і спорудах органів держвлади, місцевих органів, держпідприємств, установ та організацій. Усі розважальні заходи й концерти мають бути скасовані, а до програм телебачення й радіо мають внести зміни.

Що трапилося?

Увечері 25 вересня біля Чугуєва, на Харківщині, розбився військовий літак Ан-26 Збройних сил України, який виконував навчально-тренувальний політ. На борту було 27 осіб, серед них – курсанти. Унаслідок аварії загинули 26 людей.

Що відомо зараз?

 На борту літака були 20 курсантів Харківського університету Повітряних Сил імені Кожедуба та 7 офіцерів.

 Станом на 12:15 рятувальники знайшли тіла всіх 25 загиблих, що були на борту. Двоє чоловіків після аварії вижили, та один із них вранці помер у реанімації, інший вижив і зараз у лікарні. Тож унаслідок аварії вижила лише одна людина, 26 загинули.

 За фактом аварії літака почали кримінальне провадження за ст. 416 КК України (порушення правил польотів і підготовки до них, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки).

Слідство розглядає 4 можливі причини аварії:

- технічна несправність літака;

- неналежне виконання службових обов’язків екіпажем;

- неналежне виконання службових обов’язків відповідальних за політ;

- неналежна підготовка літака до польоту.

 В Україні вирішили тимчасово призупинити польоти на всіх Ан-26, поки не з’ясують, що стало причиною трагедії.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото й обкладинка: ДСНС