Під Верховною Радою встановили мистецьку інсталяцію, яка покликана зруйнувати стереотипи про жінок у політиці.

Усередині лабіринту вісім інтерактивних кімнат. Перша знайомить із контекстом проблеми. Наступні шість створені, щоб занурити відвідувачів в атмосферу бар’єрів, стереотипів і шаблонів, з якими стикаються жінки. Остання кімната символізує підтримку жінок, які йдуть у політику.

У лабіринті висміюють такі стереотипи щодо жінок в політиці: «жінки – окраса сесійної зали», «жінки – слабка стать», «політика – це чоловічий клуб».

Кожна з кімнат містить роботи українських ілюстраторок, лауреаток українських і міжнародних конкурсів у сфері дизайну. Є роботи Анни Сарвіри, Євгенії Гайдамаки, Тетяни Якунової, Анни Іваненко, Євгенії Полосіної, Варвари Перекрест.

«Глобальний сенс інсталяції – звернути увагу на тему гендерної нерівності в політиці, а також надихнути жінок іти в політику. Ми хочемо змінити environment жінок, суспільство, щоб вони відчували підтримку, а не бар’єри. Для цього ми зробили окремий вхід у парламент у вигляді лабіринту на один день, бо це найбільш впізнаваний політичний символ країни. Оскільки кампанія розрахована на привернення уваги всіх українців, Рада виступає упізнаваним символом для них. Щодо містян і жінок у Києві, вони, як й інші жінки в регіонах ідуть на місцеві вибори 2020 року. І ми хочемо, щоб усі українці їх підтримали», – прокоментував The Village Україна Віктор Шкурба, засновник і креативний директор [isdgroup], яка розробляла ідею та дизайн проєкту.

Інсталяція – частина кампанії з підтримки гендерної рівності в політичному житті «Йдеш у політику не одна». Мета кампанії – заохотити українців підтримувати всіх жінок, які балотуватимуться на місцевих виборах 2020, і підвищити обізнаність населення щодо стереотипів, проявів сексизму та насильства проти політично активних жінок.

До створення інсталяції також причетні «Український жіночий фонд», «Інститут розвитку регіональної преси», а також платформа «Жінки – це 50% успіху України».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі