Команда проєкту міських досліджень ЛУН Місто запустила інтерактивну карту якості повітря ЛУН Місто Air. Мапа показує рівень забруднення повітря у реальному часі.

Як працює ?

Дані зі спеціальних станцій, що розставлені по всьому місту й у передмісті, надходять на сервер і відразу потрапляють на карту. По Києву розставили майже 50 станцій, їхню кількість планують збільшувати.

Спеціально для проєкту розробили станції, у яких використовується сенсор, що працює на основі розсіювання лазерного випромінювання (як і в професійних сенсорах).

Написали для них програмне забезпечення та розробили корпуси. Створення однієї станції коштувало до 50 доларів.

Як користуватися?

Перейти за посиланням і подивитися на колір позначок: якщо вони зелені, повітря безпечне; якщо колір зміщується в бік червоного, якість повітря погана.

Карту передусім розробили для містян, щоб вони перевіряли, яка якість повітря на вулиці, чи можна піти на прогулянку, чи краще її відкласти.

Також на мапі можна відобразити шар, який показує шумове забруднення в місті.

Розробка проєкту тривала понад півтора року, на це витратили близько 400 тисяч гривень. Працювали спільно з командою з факультету радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем КНУ імені Тараса Шевченка.

Команда ЛУН Місто та фахівці, які працювали над проєктом / ЛУН Місто

 За даними ВООЗ, забрудненим повітрям у світі щодня дихають 9 з 10 людей. Це приводить до серцево-судинних захворювань, захворювань дихальної системи, впливає на роботу мозку. Особливо шкідливими є завислі часточки розміром кілька мікронів (PM 1, PM 2,5, PM 10). Вони такі дрібні, що можуть проникати через природні бар’єри людського організму. Станції ЛУН Місто вимірюють концентрацію саме цих часточок, а також температуру та вологість, що допомагає точніше визначати якість повітря.