Уряд змінив правила поділу регіонів на карантинні зони, завдяки чому в «червоній» зоні зможуть працювати школи й дитсадки, повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Відтепер регіон може потрапити до «червоної» зони за умови:

  • завантаженості більше 75% ліжок у закладах охорони здоров’я регіону більше п’яти днів підряд;
  • перевищення середнього по країні рівня захворюваності на COVID-19 більше ніж у п’ять разів (з розрахунку на 100 тисяч випадків за 14 днів).

Тепер у «червоній» зоні можуть або одразу закрити всі сфери, або обмежити лише ті, які призвели до спалаху хвороби.

Встановлювати «червоний» рівень епідемнебезпеки в регіоні, а також закривати там усі навчальні заклади тепер будуть лише після спільного рішення державної та регіональної комісій ТЕБ та НС (техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій).

В інших зонах заклади освіти закриватимуть, якщо на самоізоляцію через контакт з інфікованим відправлено понад 50% класу.

Зміни в «помаранчевій» зоні:

  • на вході до закладів і місць проведення заходів має бути інформація про загальну площу приміщення й дозволену максимальну кількість відвідувачів;
  • утратила чинність заборона на перевезення в громадському транспорті людей із заповненістю 50% місць для сидіння.

 Станом на 16 вересня в Україні 162 660 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 3 340 летальні, 72 324 пацієнти одужали.

 Міська влада Івано-Франківська намагалась оскаржити в суді рішення про віднесення міста до «червоної» карантинної зони, а школярам влаштували «додаткові» канікули, щоб не розпочинати навчання в дистанційній формі.