В Україні провели опитування щодо медичної сфери: майже 60 % опитаних відповіли, що медицина в Україні має бути частково платною, частково безплатною, 33 % – за повністю безплатну медицину, 5 % – за повністю платну. Це результати опитування соціологічної групи «Рейтинг».

Формат повністю безплатної медицини більше підтримують літні люди, мешканці з низьким матеріальними доходом і жителі сіл, кажуть соціологи.

18 % радше задоволені проведенням медреформи, 64 % радше незадоволені, 13 % нічого не знають про це. Більшою мірою проведенням реформи задоволені молодь, більш забезпечені й ті, хто частіше відвідують сімейного лікаря (84 % обрали свого сімейного лікаря, 16 %  ще ні).

За останній рік 19 % опитаних кажуть, що робили подарунки (алкоголь, цукерки, білети на концерт тощо) або грошові внески чи пожертвування за лікування, 30 % не робили таких подарунків. Половина опитуваних не відвідували лікаря за останній рік.

27 % підтримали б ви призначення іноземця на посаду міністра охорони здоров’я, 64 % – проти цього. Більше таке призначення підтримали б молодші, а також більш забезпечені громадяни.

62 % вважають, що діяльність ексочільниці МОЗ Уляни Супрун радше негативно вплинула на медичну сферу в Україні, 19 % – радше позитивно, майже 20 % – не змогли оцінити. Більш позитивне ставлення до діяльності Супрун серед мешканців Заходу, молодших і більш забезпечених респондентів.

71 % опитаних вважають, що глава МОЗ має бути досвідченим медиком, 19 % вважають що він має бути досвідченим управлінцем.

МОЗ довіряють 30 %, не довіряють 55 %. Нацiональній службі здоров’я України довіряють 20 %, не довіряють 38 %. Комiтету ВРУ з питань здоров’я нацiї, медичної допомоги та медичного страхування довіряють 14 %, не довіряють 51 %.

Приблизно 60 % чули про такі ініціативи МОЗ, як: оновлення електронної системи Ehealth, оновлення автопарку екстреної допомоги, запровадження системи інформування населення щодо вакцинації та надання права громадянам добровільно вирішувати щодо передачі органів після своєї смерті.


Опитування проводили в липні та серпні серед українців віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю й типом поселення. Взяли участь у двох хвилях по 2 000 респондентів.