Віртуальну вільну економічну зону для IT-компаній зі спеціальним податковим, фінансовим і правовим режимом «Дія.City» планують запустити в Україні. Хочуть реалізувати вже до початку 2021 року, каже відповідальне за проєкт Міністерство цифрової трансформації.

«Це реєстр, цифрова книга, де компанія реєструється. Це нові умови для компаній для того, щоб були прозорі відносини: компанії офіційно наймають людей, прозоро сплачують податки, а правоохоронні органи не заважають працювати. (...) Ми працюємо над цим проєктом уже пів року з фінансовим комітетом, нас усі підтримують», – розповів глава Мінцифри Михайло Федоров.

Зона «Дія.City» не буде прив’язана до будь-якої території: вона працюватиме у всій країні.

Резидентами будуть вважатися не ті компанії, які зареєстровані на певній території, а ті, що входитимуть у певний перелік і відповідатимуть чітким критеріям.

Критерії будуть прозорими, щоб виключити корупційну складову. Їх опублікують на сайті та закріплять законопроєктом.

Для запуску зони планують подати до парламенту пакет із чотирьох законопроєктів. Перший – безпосередньо про «Дія.City», як вона працюватиме, як прийматиме резидентів, які критерії будуть. Другий – це зміни до податкового кодексу, третій – щодо прозорості перевірок, четвертий – щодо трудового кодексу.

Передбачається, що в середньому фахівець, який є резидентом «Дія.City», буде отримувати не менше 1 тисячі євро зарплатні. Водночас податок на виведений капітал не перевищуватиме 10 %.

Також «Дія.City» дасть можливість застосовувати англійське право та наявність спеціального органу для вирішення спорів – третейського суду.


 Мінцифри розробило кваліфікаційні вимоги для ІТ-фахівці, які хочуть працевлаштувалися в Україні. Тож іноземним ІТ-спеціалістам дозволили подавати документи на імміграцію в нашу країну.

 IT-галузь в Україні, за оцінками парламентського комітету з питань цифрової трансформації, може приносити в бюджет до 13 мільярдів доларів на рік.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі