Сімох людей підозрюють у справі про розкрадання бюджету Києва на майже 78 мільйонів гривень. Національне антикорупційне бюро та Спеціальна антикорупційна прокуратура підозрюють у розкраданні під час закупівлі спеціальної техніки для комунального об’єднання «Київзеленбуд», зокрема, екскерівника комунального об’єднання та його позаштатного радника. 

За результатам розслідування двох відомств у схемі були задіяні:

  • колишній позаштатний радник генерального директора КО «Київзеленбуд»;
  • колишній генеральний директор КО «Київзеленбуд»;
  • ексзаступник генерального директора з комерційних питань КО «Київзеленбуд»;
  • колишній начальник одного з відділів КО «Київзеленбуд»;
  • експрацівник одного з відділів КО «Київзеленбуд»;
  • довірена особа позаштатного радника гендиректора «Київзеленбуду»;
  • приватний підприємець.

За даними слідства, у період з листопада 2016 року по грудень 2017 року «Київзеленбуд» оголосив тендери на закупівлю спеціальної техніки для утримання зелених насаджень районів столиці. «Колишній позаштатний радник генерального директора КО «Київзеленбуд», якого слідство вважає організатором корупційної схеми, за попередньою змовою з іншими посадовцями «Київзеленбуду» та приватним підприємцем фактично забезпечили перемогу в тендерах двох наперед визначених компаній, які поставили техніку за завищеними цінами», – пояснюють у САП.

За висновком експерта, загальні збитки «Київзеленбуду» оцінюють у 77,9 мільйонів гривень. «Слідство з’ясувало, що частину незаконно отриманих коштів учасники корупційної схеми перенаправили на рахунки іноземних компаній, а звідти — на підконтрольну учасникам схеми компанію, зареєстровану в Італії», – додають у Спеціальній антикорупційній прокуратурі.

Досудове розслідування зазначених зловживань триває, кажуть правоохоронці. «Детективи НАБУ встановлюють інші обставини вчинення злочину, зокрема й коло осіб, які можуть бути до нього причетними», – кажуть у САП, які розслідують справу з 2018 року. 

Ілюстрація: Спеціальна антикорупційна прокуратура