Державний прапор України спроєктували в ніч на 23 серпня на об’єкті «Арка» – найбільшій рухій споруді у світі, зведеній над зруйнованим реактором 4-го енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції. 

Інсталяція є новим проєктом митців із групи Artefact, які раніше підготували діджитал-мурал у Прип’яті, артоб’єкт на будівлі «Дуга» та 30-метрову піраміду з українським мистецтвом на фестивалі Burning Man.

«Таким способом митці Artefact привітали країну зі святами [Дня Незалежності та Дня державного прапора]», – коментують організатори.

«Уже третій рік ми боремося з маніпуляціями та пропагандою щодо Чорнобиля, інформаційною катастрофою навколо нього, осучаснюючи знання про «Чорнобильську зону відчуження». Цей експонат майбутньої виставки ми створювали вночі до свята, щоб показати, що наша пам’ять про трагедію така ж яскрава, як і 34 роки тому», – додає автор проєкту Artefact Валерій Коршунов.

Окрім прапора України, на споруду ЧАЕС, Градирню й оглядове колесо в Прип’яті спроєктували прапори 40 країн-донорів і країн-вкладників фонду «Укриття», що брали участь у зведенні захисної конструкції над 4-м енерглоблоком станції. Зокрема, висловили пошану США, Європейському Союзу, Сполученому Королівству, Німеччині та Канаді. 

«Новий безпечний конфайнмент накрив собою об’єкт «Укриття» над зруйнованим четвертим енергоблоком. Це головна безпекова споруда зони відчуження, і до його створення долучилися понад 40 держав, яким ми хочемо висловити свою вдячність і повагу напередодні таких важливих для України свят. Вони прийшли на допомогу нашій незалежній державі в одному з найскладніших питань і ця підтримка дуже важлива для нас», – коментує виконавець обов’язків керівника Державного агентства України з управління зоною відчуження Андрій Пляцко.

Серія фото та відеоматеріалів стануть частиною віртуальної виставки Artefct – CHOrnobyl, що реалізують за підтримки Українського культурного фонду. У жовтні виставку презентують у Мадриді на міжнародному фестивалі медіаарту Madatac.

Інсталяцію підготували за підтримки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державного агентства з управління зоною відчуження, ДСП «Чорнобильська АЕС» і ДП «Центр організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження». До фінансування проєкту Artefact долучилися Український культурний фонд, Міністерство культури та інформаційної політики, Державне агентство з управління зоною відчуження, Національний музей «Чорнобиль», МГО «Європейський Інститут Чорнобиля» та МОО «Центр Прип’ять.ком».

Фото: Artefact