Україна викликала з Білорусі посла Ігоря Кизима на консультації до Києва, повідомив глава МЗС Дмитро Кулеба. На консультаціях оцінять перспективи українсько-білоруських відносин у новій реальності й ухвалять відповідні рішення.

«Ми вперше в історії вдаємося до такого кроку у відносинах з Білоруссю й робимо це виключно через неприпустимі дії Мінська», – сказав Кулеба.

Міністр нагадав, що минулої п’ятниці офіційний Мінськ передав затриманих «вагнерівців» до Росії, попри наявність усіх правових і моральних підстав передати їх Україні. «Цей крок підірвав довіру між нашими країнами та завдав важкого удару нашим двостороннім відносинам», – підкреслив глава МЗС.

Виклик посла на консультації до столиці – одна з форм дипломатичного реагування, яка застосовується для демонстрації невдоволення політикою чи недружніми діями іноземної держави, у якій цей посол акредитований, пояснюють у МЗС.

Громадянам України рекомендують утриматися від поїздок до Білорусі.


 У Білорусі з 10 серпня тривають акції протесту проти фальсифікації результатів виборів і застосування насильства щодо мирних демонстрантів. Учасники протестів вимагають відставки Олександра Лукашенка. Поліція затримала близько 7 тисяч протестувальників, понад 200 людей отримали травми, є загиблі.

 16 серпня до стели «Мінськ – місто-герой» вийшли близько 200 тисяч людей – це рекордний масштаб протестів за всю історію Білорусі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Наталка Гуменюк