Щоб зламати стереотип про громадські вбиральні, архітектори створили проєкти туалетів для Токіо. До проєкту Tokyo Toilet долучилися 16 архітектурних команд. Усі створені будівлі інклюзивні:17 споруд доступні для кожного незалежно від віку, гендеру чи стану здоров’я, пише Designboom.

Громадська вбиральня з 15 стін від Масамічі Катаяма (Masamichi Katayama) в Ебісу парку розділена на 3 простори: для чоловіків, для жінок і для усіх.

«Туалет-кальмар» від володаря Прітцкерівської премії Фуміхіко Макі (Fumihiko Maki) має напівпрозорі стіни. Архітектор спробував поєднати будівлю вбиральні з павільйоном для відпочинку в парку біля дитячого майданчика.

Архітектор Шігеру Бан (Shigeru Ban) для проєкту Tokyo Toilet створив дві громадські вбиральні біля парку. Стіни будівель залишаються прозорими, поки до них хтось не зайде. Головними пріоритетами для архітектора були чистота та безпека.

Червоний туалет від Нао Тамура (Nao Tamura) натхненний японською традицією загортання подарунків. Будівлю вписали на компактній трикутній ділянці біля зупинки громадського транспорту.

Фото: Designboom / Nippon Foundation / tokyotoilet.jp