У Литві збираються вишикуватись у живий ланцюг від центру Вільнюса до кордону Білорусі на знак підтримки протестувальників у Білорусі, які вийшли на вулиці проти фальсифікацій виборів режимом Олександра Лукашенка. Про це повідомив литовський тележурналіст Андрюс Тапінас.

Нову акцію планують почати в річницю «Балтійського шляху» – 23 серпня, о 19:00. Вишикуються від Соборної площі у Вільнюсі до кордону з Білоруссю.

«Балтійський шлях» – мирна акція в СРСР, проведена в 1989 році. Близько 2 мільйонів жителів Литви, Латвії й Естонії, тримаючись за руки, об’єднались у живий ланцюг завдовжки майже 600 кілометрів, з’єднавши Таллінн, Ригу та Вільнюс.

Акцію вже організовують: на початку наступного тижня оголосять набір волонтерів для координації учасників, прокладатимуть маршрут.

«Балтійський шлях» у Литві в 1989 році / wikipedia.org

«Сьогодні за кілька десятків кілометрів від Литви наші історичні та долеві брати й сестри борються за свою свободу. У нас є можливість допомогти їм, показати, що Литва та Білорусь об’єднані в боротьбі за свободу», – написав Тапінас.


У Білорусі з 10 серпня тривають акції протесту проти фальсифікації результатів виборів і перемоги Олександра Лукашенка. Поліція затримує й жорстко б’є протестувальників, сотні отримали травми, один чоловік загинув.

Під посольством Білорусі в Україні відбулась акція солідарності з протестами в Мінську. Ще одна акція там пройшла 13 серпня.

«ТЕПЕР УСІ ЗНАЮТЬ: МИ НЕ ТРАКТОР, КАРТОПЛЯ Й БАТЬКА». ЧИТАЙТЕ, ЩО КАЖУТЬ БІЛОРУСИ В УКРАЇНІ ПРО ПРОТЕСТИ В КРАЇНІ ТА ЛУКАШЕНКА.