Оновлено: станом на 15:20 у новині було змінено заголовок, а також додано інформацію щодо фальсифікації на виборах у Білорусі.

Другу добу в столиці Білорусі Мінську й інших містах відбуваються масові протести проти перемоги чинного президента Білорусі Олександра Лукашенка на виборах.

Протестувальники не згодні з попередніми результатами президентських виборів і вважають, що вони були сфальсифіковані. Попередні результати виборів від ЦВК Білорусі, опубліковані 10 серпня, свідчать, що Лукашенко нібито переміг, набравши майже 80 % голосів виборців (він у владі з 1994 року). Його головна опонентка Світлана Тіхановська набрала близько 10 %. Водночас, за даними екзитполу штабу Тіхановської, вона набрала приблизно 80 % голосів і перемогла в першому турі.

Незалежні спостерігачі, яким дозволили спостерігати за голосуванням, повідомляли про масові фальсифікації по всій країні. Також про фальсифікації заявляли члени дільниць.

Опозиційна кандидатка Тіхановська після виборів заявила, що не згодна з їхніми результатами та вважає себе переможницею голосування. 11 серпня вранці вона покинула територію Білорусі й зараз перебуває в Литві.

Лукашенко, коментуючи результати виборів і протести, сказав, що «Майдану не буде», а протести, на його думку, «керуються з-за кордону». Фальсифікації виборів він не прокоментував.

Протести в країні почалися ввечері 10 серпня, після завершення голосування й оприлюднення перших результатів виборів. У Мінську й інших білоруських містах у першу ніч мітингів силовики затримали близько 3 000 людей, травмувалися понад 50 людей, а також 40 поліцейських.

У ніч з 10 на 11 серпня мешканці Мінська знову вийшли на вулиці, протестувальники почали будувати барикади, перекривали дороги, кидали коктейлі Молотова й феєрверки.

Проти мітингувальників, окрім поліції, виставили військових і спецпризначенців.

Уночі, 11 серпня, під час протестів загинула перша людина: за даними МВС Білорусі, чоловік загинув від вибухового пристрою, який вибухнув у нього в руці.


У день виборів в Білорусі на єдиній в Україні виборчій дільниці утворилася велика черга, через що не всі встигли проголосувати. Наступного дня близько 60 людей влаштували акцію протесту біля посольства Білорусі в Києві, поліція затримала чотирьох.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі