У соборі Паризької Богоматері почали демонтувати великий орган для його очистки. Про це повідомили в громадській організації, яка відповідає за реконструкцію собору, передає Le Figaro.

Орган розташований у соборі з 1733 року. Він має 8 000 труб, які розділені на 115 регістрів. Цей інструмент найбільший у Франції за кількістю регістрів.

Орган потребує очищення від пилу зі свинцю, який осів на нього під час пожежі. Також у липні 2019 року деякі елементи інструменту постраждали від спеки, тому його потрібно реставрувати.

Демонтаж органу завершиться в кінці 2020 року. Реставруватимуть інструмент з 2021 до 2024 року.


 15 квітня 2019 року в Парижі загорівся собор Нотр-Дам. Загоряння виникло на даху собору, де проводили будівельні роботи. Пожежникам удалося загасити вогонь після 12 годин пожежі. Основну конструкцію собору вдалося врятувати.

Слідчі вважають, що причиною пожежі собору Паризької Богоматері стало електричне коротке замикання. Собор Нотр-Дам планують закрити на 6 років для реконструкції.

 16 червня 2020 року в Нотр-Дамі провели першу месу після пожежі.

Собор Паризької Богоматері – храм, побудований на місці першої християнської церкви Парижа – базиліки Святого Стефана. Це один з найкращих зразків готичної архітектури у світі. Будівництво собору тривало близько 200 років.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі