На виборах 2020 року в США вперше можна буде проголосувати українською мовою. Поки лише в окрузі Кук у штаті Іллінойс (туди входить місто Чикаго та його передмістя). Рішення ухвалили в адміністрації округу, повідомляє «Голос Америки».

Українська мова буде доступною протягом усіх етапів, на виборах усіх рівнів: як президентських, так і місцевих і до Конгресу.

«Українська буде в бюлетенях, на електронних табло на станціях голосування. До того ж буде також можливість прослухати аудіо для людей, які не зможуть прочитати», – пояснює захисниця української мови в окрузі Кук Міла Лугова.

Також будуть таблички з вказівними знаками на виборчих дільницях: вхід, вихід, куди йти.

Окрім української, виборчий процес також зроблять доступним 12 різними мовами, серед них – польською та російською. Американські політики також зацікавлені в нововведені, каже Лугова, бо це дає їм доступ до тих людей, які не володіють вільно англійською й не розбираються у виборчому процесі.

Округ Кук у штаті Іллінойс першим у США додав українську мову до виборчого процесу. У Чикаго проживає понад 46 тисяч українців.

Президентські вибори в США 2020 року відбудуться у вівторок 3 листопада та стануть 59-ми виборами президента США.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі