Київрада повернула статус зеленої зони парку Протасів Яр у Солом’янському районі.

Це означає, що тепер Протасів Яр має статус «території зелених насаджень загального користування». А ця територія не може забудовуватися, якщо це не передбачено іншими окремими випадками чи законами. Тут також не можна вирубувати дерева, окрім санітарної вирубки.

Ідеться про земельну ділянку площею 3,15 га на вулиці Миколи Амосова, яка в Протасовому Яр (Протасів Яр – це історична місцевість).

«Кияни неодноразово вимагали повернути ділянці статус зеленої зони та змінити цільове призначення частини земельних ділянок Протасового Яру. Сьогодні Київрада ухвалила рішення, відповідно до якого скасувала зміни до Генплану та перевела ділянку на вулиці Амосова з території житлової й громадської забудови до території зелених насаджень загального користування», – розповіли в Київраді.

Панорама на Протасів Яр / скріншот з гугл-панорами Serhii Biriukov

Ділянка використовується як парк з 1966 року. Проте майже вся територія в 2002 році втратила статус зеленої зони й отримала статус «території житлової та громадської забудови». Там планувала будівництво приватна фірма.


Раніше Окружний адміністративний суд міста Києва дозволив будівництво житлового комплексу Tourbillon у Протасовому Яру. А забудовник незаконно розпочав роботи в парку, а саме зрубувати й вивозити дерева.

 У грудні 2019 року КМДА оскаржила дозвіл на будівництво житлового комплексу в Протасовому Яру. Крім того, КМДА хоче створити в місті АНАЛОГ «ЦЕНТРАЛ ПАРКУ» в Нью-Йорку, який охоплюватиме територію Протасового Яру.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі