«Україна без сміття» почала приймати текстильні відходи на станції NoWaste Recycling Station (Саперно-Слобідська, 25) у всі її робочі дні. Речі на переробку також можна надсилати будь-яким поштовим оператором, замовивши опцію на сайті УБС.

«...Доступний більш відповідальний спосіб утилізації зношеного одягу та взуття, аніж викидання його на звалище. Його можна здати на високотемпературне спалювання — технологію, яка наразі є найкращим із доступних у світі способів поводження з такими відходами», – пояснюють в УБС. 

Більше про сміттєспалювальні заводи читайте у нашому тексті тут: «Сміттєспалювальні заводи – це ок? Досвід Швеції та України» 

«Поки що цих способів є три: захоронення, високотемпературна утилізація й переробка. Якщо переробка одягу — недоступна технологія, що ми й спостерігаємо зараз в Україні, то варто рухатися до інших ступенів в ієрархії утилізації відходів».

Вартість послуги — 250 грн за пакет об’ємом у 120 л або коробку до 30 кг. Щоб скористатися нею, потрібно заповнити форму заявки й оплатити послугу.

На переробку просять надсилати тільки той одяг і взуття, які вже ніхто не зможе носити. Непотрібні речі в хорошому стані краще віддавати в соціальні та благодійні організації.

Речі обов’язково мають бути чистими й сухими. Якщо порушити це правило, надіслані речі повернуть відправнику.

З одягу треба відокремлювати великі металеві деталі, дрібний металевий декор (замки, ґудзики) можна залишати. З іграшок треба обов’язково відділити всі металеві частини та батарейки.


«Безнадійний Одяг» — доповнення послуги «Пластик Поштою». У Києві речі на переробку можна привезти самому або їх може забрати УБС кур’єр. Опцією «Безнадійний Одяг» на станції NoWaste Recycling Station у Києві раніше можна було користуватися лише у вихідні.

 Прогляньте гід із сортування сміття для новачків