В Україні регіони поділять на декілька карантинних зон за рівнем поширення коронавірусу: зелену, жовту, помаранчеву та червону. Залежно від кількості інфікованих обмеження послаблюватимуть чи посилюватимуть. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

Що буде в зеленій зоні:

  • Обов’язковий масковий режим у громадських будівлях і транспорті. Можна проводити масові заходи з перебуванням не більше ніж 1 людини на 5 м²;
  • Перевозити пасажирів дозволено тільки в межах посадкових місць. Кінотеатри можуть працювати із заповненістю на 50%.

Що буде в Жовтій зоні:

  • Лишаються обмеження зеленої та забороняється відвідування установ соцзахисту, у яких перебувають люди похилого віку.

Що буде в Помаранчевій зоні:

  • Лишаються вимоги жовтої, але в ній заборонено роботу хостелів і турбаз, спортзалів, фітнес-центрів і закладів культури. Розважальні заклади та ресторани не зможуть працювати вночі;
  • У лікарнях не проводитимуться планові госпіталізації. Заборонено приймати нові зміни в дитячі табори. Також діять обмеження для масових заходів: 1 людина на 20 м² і не більше 100 людей.

Що буде в червоній зоні:

  • Тут зберігаються вимоги помаранчевої й заборонено працювати громадському транспорту, ТРЦ, кафе та ресторанам і відвідування закладів освіти.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко в інтерв’ю Українському радіо розповів, що з 1 серпня карантин посилюватимуть, якщо захворюваність збільшуватиметься п’ять днів поспіль.

«Якщо область 5 днів поспіль перевищуватиме загальнонаціональні індикатори, які були до цього, ми її розкладемо на райони й міста обласного значення, і кожен район покаже свій внесок у стан захворюваності коронавірусу», – сказав Ляшко.

Послаблення карантину відбуватиметься, якщо захворюваність буде знижуватися 3 дні поспіль.


Кабінет Міністрів продовжив адаптивний карантин до 31 серпня.