Нову велодоріжку довжиною майже 5 кілометрів планують побудувати уздовж Набережного шосе: вартість проєкту 184 мільйони гривень. Окрім власне велодоріжки, буде пішохідний променад з освітленням і зонами відпочинку, також спорудять нові підпірні стінки і відремонтують існуючі, пояснюють у «Київавтодорі».

На першому етапі робіт демонтують стару конструкцію покриття, а також елементи, які заважатимуть будівництву – на це передбачено 9 мільйонів.

11 мільйонів підуть на встановлення опор, світильників, прокладання енергомережі по всій довжині велодоріжки і підключення її до міської системи.

За 15 мільйонів оновлять інженерні системи, зокрема, мережу зливостоків і систему відведення дренажних вод.

10 мільйонів витратять на те, щоб нову велодоріжку й пішохідну зону приєднати до системи «Kyiv Smart City», а вздовж маршруту встановити камери відеоспостереження і з'єднати їх мережею.

93 мільйони гривень витратять на саму велодоріжку, яка матиме кількашарове асфальтове покриття та лежатиме на піщано-щебеневій подушці.

5,5 мільйона піде на будівництво нових підпірних стінок те ремонт протизсувних споруд.

13 мільйонів – на нові дерева, кущі, газони, які висадять вздовж велодоріжки і променад. Також облаштують лави та зони відпочинку.

Решта коштів передбачена на археологічні вишукування – а це орієнтовно 27 мільйонів гривень.

Пішохідна зона Набережного шосе, де мають прокладати велодоріжку / Віталій Селик

Київський велоактивіст Віталій Селик вважає, що вартість зависока для доріжки такої довжини. Крім того, він пропонує відновити трамвай на майбутньому маршруті.


Нові велодоріжки облаштували на вулиці Пушкінській, Ярвалу й Золотоворітській. На проспекті Героїв Сталінграда теж хочуть облаштувати 5-кілометрову велодоріжку.

Де шукати велодоріжки й велосмуги в столиці, дивіться на інтерактивній мапі.