В Україні створили мобільний павільйон, який після скасування карантину вирушить у тур українськими містами й працюватиме як публічний простір і майданчик для комунікацій. За проєкт відповідає програма ЄС House of Europe.

Павільйон відкриють уже протягом кількох тижнів. Тоді на конкурсі оберуть, у яке місто він вирушить. А коли скінчиться карантин, двічі на рік павільйон вирушатиме до міст-переможців конкурсу. Подаватися можуть міста, які мають запит на культурну інфраструктуру та креативні простори.

Павільйон працюватиме як простір для подій: там планують влаштовувати воркшопи, кінопокази, концерти. А також як центр інформування про можливості для українців від ЄС: гранти, програми, освіта тощо.

Мета проєкту – об’єднувати людей з різних сфер і створювати підґрунтя для зародження нових ідей.

Споруда складається з чотирьох компонентів: контейнерів, сценічних конструкцій, склопластикової решітки та дзеркального навісу. Усе збирається на місці. Два амфітеатри павільйону зможуть приймати майже 100 осіб. Загальна площа – 180 м².

Це оригінальна архітектурна конструкція від українських архітекторів Івана Протасова, Яни Бучацької, Дмитра Міхєєва й Тараса Барана.

«Ми запропонували павільйон, який своєю формою й орієнтацією створює повноцінний громадський простір. Цей простір даватиме містянам можливість вільної комунікації, взаємодії, участі в культурних подіях. Концепція була розроблена ще до пандемії, але цікаво, що й нині його форма дозволить перебувати в ньому з дотриманням соціальної дистанції», – коментує Іван Протасов, архітектор павільйону.

 House of Europe – програма ЄС в Україні, створена для підтримки професійного й творчого обміну між українцями та їхніми колегами в країнах ЄС.

Візуалізації: House of Europe