Під час реконструкції «Житнього ринку» на другому поверсі планують побудувати фудкорти та готуватимуть крафтову їжу. Про це виданню «Наш Киев» розповів Артем Левітас, новий очільник ринку.

«Хочемо залишити фасад і сам ринок таким, як він є, але обов’язково відремонтувати все. Усередині хочемо більш правильно розмістити торговельні точки. Бо в радянські часи не зовсім практично використовували простір. Я хочу, аби на другому поверсі були вишиванки та магазини українських дизайнерів, фудкорт. Щоб «унизу» люди могли придбати продукти, а  приготували б їх «зверху». Особливо це буде цікаво іноземним туристам, які до карантину гуляли Подолом і часто заходили до «Житнього»», – розповідає Левітас.

«Житній ринок» у 2017 році / Володимир Шуваєв для The Village Україна

Уже ведуть переговори з одним із київських підприємців щодо оренди частини другого поверху. Якщо дійдуть згоди, там будуть готувати крафтову їжу, продавати сир і пиво.

Територію навколо ринку також планують відремонтувати. Хочуть створити стоянку для відвідувачів на Верхньому Валу та Житньоторзькій вулицях.

Левітас запевняє, що реконструкція «Житнього ринку» відбудеться, але термінів не може назвати. Зараз адміністрація ринку чекає виділення коштів із бюджету. Гроші підуть на розробку проєктної документації з реконструкції – її повна вартість стане відома вже після оцінки споруди та узгодження проєкту реконструкції. «Поки не можна робити якісь прогнози з реконструкції «Житнього ринку». Через карантин строки виділення грошей посунулися», – каже виконувач обов’язків директора ринку.

«Житній ринок» потребує реконструкції, оскільки з 1980 року в будівлі не проводили комплексного ремонту.

Який вигляд має ринок зсередини, 2018 рік /  Анна Бобирєва для The Village Україна

Ринок мали закрити у 2020 щонайменше на два роки на час проведення реконструкції, заявляв в інтерв’ю The Village Україна ексдиректор «Житнього» Вадим Фіоктістов.

Попередній варіант реконструкції не передбачає змін – ані в тому, що стосується архітектурних форм, ані в плані функціоналу. «Унікальну вантову конструкцію ринку не можна змінювати, оскільки будь-які втручання в конструкцію призведуть до повного її руйнування. Після реконструкції ринок збереже основне призначення й самобутній стиль радянського ультрамодернізму», – казав Фіоктістов.

Обіцяють зберегти й карбування на фасаді «Житнього»: «Усі карбівки, розміщені на фасадах ринку, плануємо зберегти, відреставрувати й повернути. На наш погляд, вони вписуються в архітектурний ансамбль на Подолі», – додав він.


Улітку 2017 року з’явилася інформація про майбутню реконструкцію ринку.

У грудні 2018 року КМДА повідомила про виділення 35 мільйонів гривень на реконструкцію «Житнього».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Читайте матеріал про Житній ринок у рубриці «Де ти працюєш».