В Україні 6,4 мільйона людей щороку не отримують допомогу у сфері психічних розладів, якої потребують. Через те, що ці люди не роблять свого внеску до економіки, країна щороку втрачає 1,4 мільярда гривень. Це результати спільного дослідження України та проєкту «Психічне здоров’я для України», пише hromadske.

«Ми залучили закордонних фахівців з економіки охорони здоровʼя і вони, у співпраці з нашою Держслужбою статистики, з МОЗом, розрахували ці втрати на основі даних зі статистики, з епідеміології, із захворюваності, за рівнем зарплат в Україні», – каже координатор проєкту «Психічне здоровʼя для України» Віталій Климчук.

Додає, що розрахунки охоплюють лише найпоширеніші розлади, такі як депресія та тривожність, а також найважчі прояви – шизофренію та психотичні розлади.

Крім того, не враховувалися такі стани, як емоційне вигорання, проблеми в сімʼї чи на роботі, які не є розладами, але також ведуть до меншої продуктивності праці.

Дані оголосили під час підписання меморандуму між Луганською ОДА та GFA Consulting Group GmbH про співпрацю з україно-швейцарським проєктом «Психічне здоров’я для України».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі