Уряд оновив показники, за якими в регіонах посилюватимуть чи послаблюватимуть карантин. Їх запровадять з 22 червня, розповів головний санлікар Віктор Ляшко.

Послаблення карантину залежатиме від чотирьох показників:

1. заповненість ліжок у лікарнях повинна не перевищувати 50% − такий же показник діяв і раніше.

2. середня кількість ПЛР- та ІФА-тестувань має становити не менше 24 на 100 тисяч населення протягом останніх 7 днів.

Раніше для послаблення карантину кількість тестувань повинна була становити не менше 12 на 100 тисяч населення, але показник збільшили вдвічі, щоб заохочувати в регіонах робити більше тестувань на коронавірус.

3. Коефіцієнт виявлення випадків коронавірусу не перевищує 11% − він замінив індикатор інцидентності, який існував до цього, − 12 на 100 тисяч населення.

«Великий недолік був у тому, що в областях, у яких зростала кількість тестувань, виявляли більше випадків. Це не спонукало нарощувати кількість тестування. Тому ми перейшли на коефіцієнт, який відображає ту ж інцидентність, але дозволяє збільшувати кількість тестувань», − пояснює Ляшко.

4. Показник динаміки зростання випадків COVID-19 не більше 10% − кількість випадків цього тижня порівнюється з кількістю випадків попереднього. 

Якщо він перевищує 10%, потрібно вживати протиепідеміологічні заходи. Їх тепер можна застосовувати не для цілої області, а закривати окремі населені пункти.

«Львівська область за інцидентністю перевищує 12 на 100 тисяч населення, але перевищення відбувається через місто Львів. Водночас Трускавець міг би відкритися, оскільки там інцидентність значно менша. Тепер область можна розбити на кілька частин і вживати заходи на місцях», − пояснив головний санлікар.

За його словами, що за цими показниками пом’якшити карантин могли б у Києві й Чернівецькій області, де раніше не могли його послаблювати через високу інцидентність.

Рішення про послаблення чи посилення карантину ухвалюватимуть регіональні комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Також тепер головний санлікар області визначатиме, які сфери варто обмежити через поширення коронавірусу.


 Уряд продовжив дію адаптивного карантину до 31 липня: у регіонах самі визначатимуть посилювати чи послаблювати обмеження.

Раніше Кабмін дозволив ресторанам і кафе з 5 червня повноцінно відновити роботу. Водночас у Києві й Київській області заклади громадського харчування не змогли відновити роботу через епідситуацію.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі