Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду відхилив позов попереднього орендаря кінотеатру «Київ» («Культурний центр «Кінотеатр Київ») про повернення йому будівлі кінотеатру, повідомили у КМДА.

Відтак суд залишив право оренди за компанією «Сінема-Центр», яка управляє мережею кінотеатрів «Сінема Сіті» й у 2019-му перемогла на аукціоні щодо оренди кінотеатру.

Що кажуть у КМДА?

У КМДА заявляють, що суд у такий спосіб «поставив крапку в суперечках про правомірність перемоги «Сінема-Центр» в аукціоні й підтвердив її законність».

«Новий орендар має продовжувати роботу кінотеатру у форматі фестивального центру столиці. Ми бачимо лише один сценарій майбутнього кінотеатру «Київ» – зберегти і його будівлю, і функціонал. Це локація для проведення міжнародних подій і показу сучасного українського кіно. Рішення суду є об’єктивним і справедливим – «Сінема Сіті» повністю відповідає необхідним вимогам», – прокоментувала директорка Департаменту культури Діана Попова.

Що каже новий орендар?

«Команда «Сінема Сіті» розуміє й приймає всю відповідальність за подальший розвиток кінотеатру «Київ». Ми завжди прислухалися до потреб і побажань людей і тому зобов’язуємося зберегти традиції, пов’язані з «Києвом», його концепцію, і зміцнимо статус прем’єрного флагманського кіномайданчика столиці. Окрім того, кінотеатр також має стати центром демонстрації сучасного українського кіно», – коментують рішення суду в «Сінема Сіті».

Запевняють, що осучаснять кінотеатр і забезпечать якісну інфраструктуру, але збережуть його історичну й культурну цінність. Кінотеатр буде проводити українські й міжнародні кінофестивалі, наголосили в «Сінема Сіті».

Що каже попередній орендар?

З рішенням Касаційного господарського суду не згодні й планують оскаржувати його в європейському суді. «Готується новий позов. Він буде поданий до Європейського суду, це рішення буде оскаржене. Це ще не все, це не остання крапка», – прокоментував The Village Україна помічник директорки «Культурного центру «Кінотеатр Київ» Віктор Рахнянський.

Кінотеатр «Київ» у лютому 2019 року / Андрій Баштовий для The Village Україна

Додає, що адвокати готують другий позов проти «Сінема Центр» про те, що компанія шахрайським способом зайшла в будівлю кінотеатру в 2019 році.

Також додає, що жодних ремонтних робіт за цей час у кінотеатрі не було проведено. «Тобто як воно законсервоване було, так і залишилося», – каже Рахнянський.


У 2019 році КМДА відмовилася продовжувати договір оренди з «Культурним центром «Кінотеатр «Київ», який винаймав будівлю з 1999 року.

 Оголосили конкурс на оренду будівлі кінотеатру «Київ» у 2019 році: новим орендарем будівлі кінотеатру стала компанія «Сінема-Центр», яка володіє мережею кінотеатрів «Сінема Сіті». Щомісяця компанія мала сплачувати до бюджету міста понад 2 мільйони гривень за оренду замість 50 тисяч, які сплачував попередній орендар.

 У червні 2019 року будівлю кінотеатру «Київ» закрили й припинили впускати туди відвідувачів. «Культурний центр «Кінотеатр Київ» заявив, що це було «рейдерське захоплення» будівлі, а в КМДА сказали, що проводили інвентаризацію.

Конфлікт у кінотеатрі «Київ» у червні 2019 року / Кирило Марікуца

 У грудні 2019 року в Київраді пропонували розірвати договір з новим орендарем, бо компанія три місяці не сплачувала за оренду.

 Кінотеатр не працює вже рік: у КМДА обіцяють, що відкриють його для роботи до кінця 2020 року, а зараз там триває підготовка до ремонту й відновлення кінотеатру.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі