Організація «Україна без сміття» планує запустити послугу прийому органічних відходів для компостування. Перед запуском проводять опитування.

«Чи готові ви підтримати такий проєкт? Чи хочете привозити до нас не тільки вторинну сировину й неліквіди, а й харчові залишки? Допоможіть нам зрозуміти, чи на правильному ми шляху й чи варто запускати проєкт із компостуванням?», – коментують у проєкті.

Опитування можна пройти за посиланням.

Яким буде формат компостування:

 Організація надає багаторазову поворотну тару (відерця): вдома їх треба наповнювати органікою та привозити на станцію двічі на місяць;

 В обмін на відерце з органікою видаватимуть чисте й порожнє. Також видаватимуть інструкцію, що і як компостувати;

 Послуга буде платною (треба забезпечити логістику перевезення органіки до компостера, догляд за компостом, миття відерець і комунікацію).

Завдяки послузі планують забезпечити роботою і створити щонайменше 2 робочі місця для пенсіонерів. Послугу також планують надати кав’ярням, кафе і ресторанам (якщо вони потребують).

Станція сортування відходів «Україна без сміття» / Анна Бобирєва для The Village Україна

Навіщо потрібне компостування:

 Органічні відходи – щонайменше 50% загальної маси відходів, які викидають українці. Компостування значно зменшить вміст смітників.

 Якісно компостовані органічні відходи можна використовувати як добриво для рослин.

 Викидання органіки на звалища призводить до горіння сміття через утворення метану (звалищного газу). Окрім того, що газ прискорює глобальне потепління, він створює вибухо- і пожежонебезпечні умови як на звалищах, так і на прилеглих територіях.


 У березні «України без сміття» запустила нову послугу: можна здати вторсировину кур’єру.

 Більше про те, як можна компостувати органіку в квартирі – читайте у нашому матеріалі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі