Національний банк 3 червня вводить в обіг монети номіналом 10 гривень. Відсьогодні вони є дійсним платіжним засобом у країні.

Монети поступово замінять в обігу банкноти номіналом 10 гривень. Купюри не потрібно обмінювати на монети. І банкнотами, і монетами можна буде розраховуватися необмежений час.

На реверсі монети портрет українського гетьмана Івана Мазепи, що повторює його зображення на банкнотах. На аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту номінал монети.

Чому виводять з обігу паперову гривню:

Монети перебувають в обігу близько 20–25 років. Натомість банкноти можуть перебувати в обігу незначний проміжок часу – у середньому один-два роки. Наприклад, у 2019 році Нацбанк утилізував 72 мільйони штук непридатних до обігу банкнот номіналом 10 грн (на суму 719,7 мільйона).

Введення монет дозволить зробити банкноти більш надійними й захищеними від підроблень. Це також дозволить зекономити кошти для держави. За підрахунками Нацбанку, заміна купюр низьких номіналів на монети дасть змогу заощадити близько мільярда гривень.

Спочатку понад 5 мільйонів 10-гривневих монет розподілять між підрозділами Нацбанку в регіонах, і з 3 червня банки зможуть отримувати нові монети від регулятора й видавати їх клієнтам.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі