Мінцифри випустило чат-бот для боротьби з кібербулінгом. У чат-боті «Кіберпес» можна дізнатися про те, як діяти дітям, батькам і вчителям у разі кібербулінгу.

Чат-бот у Telegram і Viber допомагає розпізнавати кібербулінг, розповідає, як самостійно видалити образливі матеріали з соціальних мереж, а також куди звертатися по допомогу.

У чат-боті можда дізнатися про те:

  • що таке «кібербулінг» і як він проявляється;
  • як визначити контент, що містить кібербулінг;
  • що робити, якщо вас кібербулять;
  • як видалити матеріали, що містять кібербулінг;
  • як попередити кібербулінг.

За даними міжнародного дослідницького проєкту ESPAD, у 2019 році лише 6,7% опитаних підлітків в Україні не користувалися соціальними мережам. Близько 45% підлітків проводять у соціальних мережах до 3 годин на день, а ще майже 50% – 4 й більше годин.

Представниця ЮНІСЕФ в Україні Лотта Сильвандер розповідає, що в Україні близько 50% підлітків були жертвами кібербулінгу.

«Кожна третя дитина прогулювала школу через кібербулінг. 75% підлітків в анонімному опитуванні підтвердили те, що Instagram, TikTok і Snapchat є основними соціальними платформами для цькування», – розповідає Сильвандер.


ЮНІСЕФ визначає кібербулінг як цькування із застосуванням цифрових технологій. Кібербулінг може відбуватися в соціальних мережах, месенджерах, ігрових платформах. Це може бути поширення брехні або розміщення фотографій, які компрометують когось у соціальних мережах, або повідомлення й погрози, які ображають когось або можуть завдати комусь шкоди.