У київському метро з’явилися перші автоматичні зовнішні дефібрилятори, повідомили у компанії «Центр спеціальної підготовки».

Встановили наразі на «Вокзальній», «Шулявській», «Лісовій», «Чернігівській», «Дарниці», «Лівобережній» та «Хрещатику».

Та дефібриляторів немає безпосередньо на станції – їх можна отримати на касі. На платформах лише наліпка з інформацією та кнопка виклику.

Ініціатива «РеаніМетро» розкритикувала таку систему встановлення дефібриляторів.

«Дефібрилятори, які зараз встановлені в метро, недоступні для використання пасажирами. Якщо дефібрилятор знадобиться на платформі, необхідно буде піднятися ескалатором, попросити чергового, і ми не впевнені, що черговий надасть його оперативно, а потім спуститись із ним. На станції, наприклад, Арсенальна, на це знадобиться близько 10 хвилин, а кожна хвилина затримки від початку фібриляції – це мінус 10% виживання», – кажуть у «РеаніМетро».

Ініціатива закликала метрополітен встановити дефібрилятори на платформах, а не в касі, та навчити 100% персоналу метро, а, у першу чергу, персонал станцій і персонал, залучений до небезпечних робіт, першій допомозі.


 За 6 місяців 2019 року у метро внаслідок раптової зупинки серця померли 15 людей. Встановлення дефібриляторів допоможе зменшити кількість таких смертей, вважають у «РеаніМетро».

 Спершу планували встановити дефібрилятори на 20 станціях метро. Та потім вирішили оснастити ними усі станції метрополітену Києва.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі