Біля київського зоопарку встановлять нові фігури зубра та левів з бронзи. Це точні копії старих фігур, повідомив міський голова Києва Віталій Кличко.

«Бронзового зубра вже встановили на його нове місце на території нового входу в київський зоопарк. Незабаром, до кінця травня, прибудуть і леви», – розповів Кличко.

Старий вхід до зоопарку побудували в 1966 році. В 1968 встановили біля нього скульптури зубра та левів.

Спочатку фігури звірів були зроблені з бетону, потім їх покрили міддю  окремими листами, що були зварені між собою. За початковим задумом скульптора Юрія Рубана, фігури хотіли відлити з бронзи, але вирішили заощадити. З часом між листами міді утворилися мікротріщини, що з часом збільшувалися. Через них потрапляла вода і це з роками суттєво пошкодило фігури звірів.

Точні копії фігур відновлювали дочка скульптора Олександра Рубан і її чоловік Віктор Липовка. Завдяки фотографіям і архівним документам, що зберігаються в родині, скульптори доопрацювали ті частини фігур, що були пошкоджені, й повернули їм первісну форму. Спочатку скульптури відновили у гіпсі, пізніше фігури розпочали відливати з бронзи.

«Новий колір – зелена патина – був рекомендований художньою радою. Згодом він трансформується в яскравий зелено-голубий», – додав Кличко.