Кабінет міністрів України дозволив відновити роботу ринків, якщо ті дотримуватимуться певних умов. Сьогодні Уряд підтримав критерії, розроблені МОЗ і Мінекономіки.

Зараз планують відкрити понад 872 продовольчих ринки — ті, що в змозі забезпечити дотримання санітарних норм.

Контролюватимуть роботу продовольчих ринків представники державної служби з питань безпечності харчових продуктів: вони видаватимуть щоденний дозвіл на відкриття або закриття ринків.

За яких умов можуть працювати ринки:

 Працівники, продавці й відвідувачі ринку повинні бути у захисній масці або респіраторі та мають проходити температурний скринінг;

 На кожному вході (в’їзді) на ринок повинні стояти антисептики;

 Не більше одного покупця на 10 квадратних метрів;

 Контактні поверхні треба дезінфікувати кожні три години;

 У кінці робочого дня необхідно прибирати та дезінфікувати усі приміщення;

 Не повинно бути стихійної торгівлі на території ринку.

Є умови й для продавців – це щонайменше 3 метри відстані між їхніми робочими місцями та наявність захисних екранів між продавцями й покупцями.


На початку квітня головний санітарний лікар України Віктор Ляшко підписав постанову про правила, за якими ринки в Україні можуть продовжити працювати під час карантину.

Попри дозвіл від МОЗ, тоді у Києві вирішили не відкривати продуктові ринки. За словами Віталія Кличка, поширення коронавірусу в Китаї розпочалося саме з одного з місцевих ринків.