Минулого тижня під час пилових бурь 16–18 квітня вперше з 1965 року на усіх постах міста зафіксовано перевищення граничних допустимих концентрацій завислого пилу, повідомили у Центральній геофізичній обсерваторії імені Бориса Срезневського з 14 по 18 квітня 2020 року.

У повітрі Києва відмітили перевищення середньодобових гранично допустимих концентрацій:

 завислих речовин (пил) – у 3,0–3,8 рази на проспекті Перемоги та вулиці Олександра Довженка; у 1,5–2,6 рази – на усіх інших постах міста.

 діоксиду сірки – у 3,2–3,4 рази на площах Деміївській, Бессарабській, вулицях Семена Скляренка, Каунаській, Інженера Бородіна, Олександра Довженка; у 2,8–3,1 рази – на усіх інших постах міста;

 оксиду вуглецю – у 1,4 рази на проспекті Перемоги;

 діоксиду азоту – у 6,4–6,8 рази на Деміївській площі, проспекті Перемоги, вулицях Інженера Бородіна, Каунаській; у 5,1–5,6 рази – на Бессарабській площі, Оболонському проспекті, вулиці Попудренка; у 3,4–4,2 рази – на усіх інших постах міста, за винятком проспекту Науки;

 формальдегіду – у 3,6–4,9 рази на вулицях Семена Скляренка, Олександра Довженка, Попудренка, Академіка Стражеска, площах Бессарабській та Деміївській; у 1,8–3,2 рази – на усіх інших постах міста.

Всього на 13-ти стаціонарних постах обсерваторії, де проводилися щоденні спостереження за забрудненням атмосферного повітря міста, з 14 по 18 квітня 2020 року проаналізували 1071 пробу повітря.

Загалом, порівняно з попереднім тижнем, вміст діоксиду азоту у повітрі міста значно знизився, повідомляють у обсерваторії. 

Формальдегід – високонебезпечна речовина. Він входить до складу вихлопних газів і газових викидів заводів і сміттєспалювальних фабрик.

Завислі речовини, діоксид сiрки, діоксид азоту – помірно небезпечні.


 16 квітня, вдень, Київ накрила пилова буря: вона може повторитися й пов’язана зі зміною клімату й розораністю земель. Дивіться ФОТО ТУТ.

 17 квітня в екосистемах Києва й області за добу відбулося майже 40 пожеж, забрудненість повітря у місті зросла до критичного рівня.

ФОТО: Микола Балабан для The Village Україна