Прокуратура Харківської області відкрила два кримінальні провадження через зйомки фільму «ДАУ. Дегенерація» – повідомляють в Офісі Генерального прокурора.

Після аналізу даних прокуратура виявила факти, які можуть свідчити про порушення прав і свобод дітей під час зйомок фільму в Харкові. Провадження відкрили за фактом катування, а також виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства.

«За інформацію правоохоронців, неповнолітнім особам, вірогідно з числа дітей-сиріт, групою осіб у процесі кіновиробництва могли бути заподіяні фізичний біль або моральне страждання шляхом насильницьких дій. Крім того, з оприлюднених кадрів фільму вбачається, що відео, з якого отримані ці зображення, може мати ознаки твору, що пропагує культ насильства і жорстокості або дискримінації», – йдеться в повідомленні.

Кадри із фільму «ДАУ. Дегенерація»

Раніше дитячий омбудсмен Микола Кулеба звернувся до поліції із запитом розслідувати факт використання дітей з дитбудинку у фільмі «Дау. Дегенерація».


«Дау» – багатосерійний фільм режисера Іллі Хржановського про життя радянського фізика Льва Ландау. «Дау. Дегенерація» – одна із частин фільму. Хржановський також є художнім керівником БФ Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр».

Зйомки фільму завершили в 2011 році, але прем’єра проєкту відбулась у 2019 році в Парижі.  Частина «Дау. Наташа» взяла участь у конкурсній програмі 70-го Берлінського кінофестивалю. Нещодавно частини фільму виклали у вільний доступ у мережі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі