Смог у Києві, який виник через пожежі на Житомирщині та у Чорнобильській зоні, найбільше загрожує літнім людям та дітям, зокрема тим, у кого є хронічні захворювання серця і легенів, розповіла The Village Україна пульмонолог та алерголог Майя Руселевич.

Дим від згарищ найбільше впливає на ті системі, які беруть участь у диханні – серцево-судинну та легеневу, пояснила вона.

Кому найбільше загрожує:

Є дві категорії людей, яким найбільше загрожує смог: діти та літні люди, пенсіонери. Зокрема, у зоні ризику ті, у кого є хронічні захворювання серця та легенів. Найнебезпечніший цей смог для тих, у кого є вади серця, бронхіальна астма, хронічна обструктивна хвороба легенів і поліноз (алергія на цвіт дерев).

Тим, у кого є такі захворювання, краще перебувати на зв'язку зі своїм лікарем або ж сімейним лікарем.

Як зрозуміти, що стало погано від смогу:

Якщо у вас нормальна слизова і у вас немає вищезгаданих хронічних захворювань, то при нетривалому контакті з подразником – смогом, ймовірніше за все, жодної клінічної картини ви не відчуєте.

Але якщо маєте хронічне захворювання, зокрема, серця чи легенів, то можуть виникнути наступні симптоми: кашель, першіння у горлі, проблеми з диханням через ніс, прискорене дихання, задишка, дистанційні хрипи (які почує сторонній). У гіршому випадку може загостритись хронічне захворювання.

Як вберегтися:

Зараз усім, хто перебуває у зоні досягання смогу, лікарка радить не виходити на вулицю, залишатись удома та закрити щільно вікна.

За можливості вмикати кондиціонер та зволожувач повітря (оптимальна вологість повинна бути 40-60%). Якщо кондиціонера, а тим паче зволожувача повітря немає, – пити багато води (2–3 літри на день), промивати ніс соляним розчином.

Бажано відмовитись від шкідливих звичок, не використовувати ефірні олії, парфуми та дезодоранти, а також освіжувачі повітря.

Гасіння пожежі у Житомирській області / ДСНС 

17 квітня в екосистемах Києва та області за добу відбулось майже 40 пожеж, забрудненість повітря у місті зросла до критичного рівня. Станом на 10:30 ранку загальний індекс якості повітря СКЛАДАВ 361. В окремих районах, зокрема, на вулиці Січових Стрільців, він СЯГАВ 499 – це небезпечний рівень, який загрожує здоров’ю.

Рятувальники очікують пік пожеж на Київщині на вихідних, 18 та 19 квітня.


16 квітня удень Київ накрила пилова буря: вона може повторитися й пов’язана зі зміною клімату та розораністю земель. Дивіться ФОТО ТУТ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Жанна Боднарчук