Кельменецький районний суд Чернівецької області не оштрафував чоловіка за відсутність маски у громадському місці. Причина – у законі не було вказано, що він самостійно зобов'язаний придбати чи пошити маску, йдеться у постанові суду від 8 квітня.

Згідно з постановою суду, 6 квітня о 12:00 чоловік перебував на зупинці громадського транспорту в селі Нагоряни Чернівецької області без захисної маски. У поліції вважають, що чоловік порушив обмеження про запобігання поширенню коронавірусу.

Чоловік розповів, що не мав змоги придбати в селі маску чи виготовити її, тому був на зупинці без захисту на обличчі. За його словами, безкоштовно маску йому не пропонували. Так, він «жалкує, розкаюється у вчиненому».

Суд вирішив закрити справу через відсутність складу адмінправопорушення. За словами чоловіка, він був без маски через відсутність коштів на її придбання та через неможливість виготовити її самостійно.

У суді зазначили, що «відповідно до ст.8 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» фінансування профілактичних і протиепідемічних заходів здійснюється коштом державного бюджету України та місцевих бюджетів, а у випадках, передбачених законом,  коштом підприємств, установ і організацій, незалежно від форм власності, а також коштів фізичних осіб.

Також суд резюмував, що, відповідно до ч.3 ст. 62 Конституції України, усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.


 3 квітня уряд схвалив ДОДАТКОВІ ОБМЕЖЕННЯ в Україні під час карантину – ЧИТАЙТе ЯКІ. Офіційно обмеження триватимуть до 24 квітня. Водночас не стали зупиняти товарообіг, промислові підприємства і критичну інфраструктуру.