Іспанія планує запровадити виплату громадянам універсального базового доходу, щоб пом'якшити вплив коронавірусу на економіку країни.

Про це сказала міністерка з економічних питань Іспанії Надя Кальвіно, пише The Independent. За її словами, цей крок повинен допомогти сім'ям під час пандемії.

Вона додала, що уряд хоче, аби базовий дохід став чимось, що «залишиться назавжди, стане структурним і постійним інструментом».

Якщо платежі почнуть виплачувати, Іспанія стане першою країною в Європі, яка введе їх на національному рівні на довгостроковій основі.

Наразі Іспанія є другою країною світу, яка найбільше постраждала від пандемії: станом на 6 квітня понад 135 тисяч людей захворіли, понад 13 тисяч померли. Економіка країни майже зупинилась, пише Independent.


Базовий дохід – безумовний, регулярний платіж кожному громадянину. Сума грошей, яку виплачують кожній людині, може відрізнятися., наприклад, залежно від віку. За винятком Ірану, який в 2011 році ввів програму щомісячних грошових переказів для сімей, інші країни світу лише тестували таку виплату.