У Києві діє моніторинговий центр контролю за дотриманням самоізоляції хворих, які лікуються вдома. Про це повідомив радник міського голови Володимир Бондаренко.

Центр також стежить за тим, щоб люди, які повернулися з країн, де зафіксовані випадки коронавірусу, дотримувалися правил обсервації.

У базі даних Центру близько 37 тисяч людей: ті, які перетнули кордон з 11 березня, хворі на коронавірус і люди, які контактували з хворими.

Спочатку у телефонному режимі виявляють людей, які контактували з хворими. Їх попереджають про необхідність самоізоляції та визначають, чи їм потрібна допомога.

«Перший шлях [контролю за дотриманням самоізоляції] – телефонний контакт. Але людина має розуміти, що, окрім телефонного дзвінка, до неї можуть приїхати додому та перевірити, наскільки вона дотримується режиму самоізоляції», – розповів Бондаренко.

До хворих на коронавірус можуть приїхати поліцейські, сімейні лікарі або терапевти та представники житлово-експлуатаційних організацій.

Штраф за недотримання режиму самоізоляції починається від 17 тисяч гривень. Нацполіція склала вже понад 60 протоколів за порушення режиму обсервації та ізоляції.


В Україні зафіксовано 804 випадки коронавірусної хвороби COVID-19 станом на ранок 2 квітня.

Уряд планує запровадити більш жорсткі обмеження на період карантину (до 24 квітня), щоб не допустити поширення коронавірусу в Україні.

Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо запобігання поширенню коронавірусу в країні: він передбачає від 17 до 34 тисяч гривень штрафу для громадян і від 34 до 170 тисяч для посадовців за недотримання карантину. За умисне зараження людей вводиться кримінальна відповідальність.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: КМДА