У Міністерстві охорони здоровя рекомендують українцям не заходити в громадські заклади без захисної маски — пише «Укрінформ» з посиланням на головного санітарного лікаря Віктора Ляшка.

«Стосовно масочного режиму. Так, ми розуміємо, що маска не захищає людину, це не засіб індивідуального захисту. Водночас ми рекомендуємо і наполягаємо без маски не заходити в громадські заклади: магазини, аптеки й інші робочі місця. Тому що всіх вас ми розглядаємо як потенційних хворих. Коли є маска на обличчі, то виділення збудника, виділення біологічного матеріалу зменшується й не досягає 1,5 метра, а може виділятися не більше ніж на 10—15 сантиметрів. Тому маску ми рекомендуємо одягати саме з цією метою», – розповів Ляшко.

За його словами, респіратори з клапанами видиху захищають тільки одну людину, але не виконують функцію захисту інших. Він додав, що через клапан виходить сильний повітряний потік, який може містити збудника інфекційної хвороби.


Уряд планує запровадити більш жорсткі обмеження на період карантину (до 24 квітня), щоб не допустити поширення коронавірусу в Україні.

Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо запобігання поширенню коронавірусу в країні: він передбачає від 17 до 34 тисяч гривень штрафу для громадян і від 34 до 170 тисяч для посадовців за недотримання карантину. За умисне зараження людей вводять кримінальну відповідальність.