У Міністерстві охорони здоров’я України оновили алгоритми надання медичної допомоги хворим на коронавірус, повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

«Відсьогодні, 29 березня, Україна працюватиме за оновленими медичними стандартами надання медичної допомоги у випадку коронавірусної інфекції», - повідомили у МОЗ.

Медик, який виявив людину з симптомами, відповідними до COVID-19, має діяти за таким алгоритмом:

 зареєструвати випадок та проінформувати медзаклад для подальшого клінічного дослідження пацієнта;

 у двогодинний строк проінформувати про підозру на захворювання лабораторний центр МОЗ України;

 якщо пацієнт потрапляє у цілодобовий стаціонар, там проводиться забір необхідних матеріалів для аналізів, які має бути відправлено в лабораторію;

  пацієнтів з легкою формою захворювання, які не мають ризику ускладнень, а також пацієнтів, що одужують та вже не потребують цілодобового нагляду лікарів, рекомендовано лікувати амбулаторно, тобто в домашніх умовах.

Лабораторні тестування проводяться у разі, якщо симптоми пацієнта відповідають коронавірусній хворобі, або для пацієнтів з підозрою на пневмонію. Первинний тест на коронавірус має бути підтверджено другим тестом ПЛР.

Крім цього, посилюється моніторинг самих медпрацівників, які мали контакт з хворими на коронавірус. Моніторинг здійснюється протягом 2 тижнів після останнього контакту й у разі виявлення респіраторного захворювання до медпрацівника вживають заходів як щодо особи з визначеним випадком COVID-19.