Міністерство фінансів планує позбавити фінансування низку інституцій у сфері культури через коронавірус. Уряд закликають не робити цього, ідеться у заяві Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, яку опублікувала заступниця голови комітету Євгенія Кравчук.

Очікують, що Мінфін 25 березня внесе зміни в бюджет, зокрема, уріже фінансування всіх напрямків діяльності Мінкультури, молоді та спорту. Залишаться лише видатки на зарплатню.

Фінансування хочуть позбавити: Держкіно – на 750 мільйонів гривень, Український культурний фонд – 500 мільйонів гривень, Інститут книги – 150 мільйонів гривень, напрямок туризму – 240 мільйонів гривень.

Також планують урізати інші видатки на культуру на суму понад 500 мільйонів гривень.

«Такий крок призведе до кризи і стагнації креативних індустрій країни, втрати тисяч робочих місць. Ми розуміємо, що в ситуації з розповсюдженням коронавірусу і необхідності залучати додаткові кошти для боротьби з вірусом, необхідно переглядати бюджет. Проте, будь-які кроки мають обговорюватись з депутатами профільного комітету та з залученням представників міністерства», – пояснили у комітеті.

Депутати закликали Мінфін утриматись від прийняття рішень і спочатку порадитись з профільним комітетом.


Станом на ранок 25 березня в Україні офіційно зафіксовано 113 лабораторно підтверджених випадків інфікування коронавірусом. За добу було зафіксовано 29 нових випадків. Чотири людини, за офіційними даними, померли від вірусу.

ЧИТАЙТЕ, ЩО РОБИТИ, ЯКЩО У ВАС Є ПІДОЗРА НА КОРОНАВІРУС

Уряд запровадив режим надзвичайної ситуації в Україні терміном на місяць і на місяць продовжив карантин – до 24 КВІТНЯ. Першопочатково карантин в Україні запроваджували до 3 квітня. Також Україна закрила кордони для іноземців, закрила авіасполучення і пасажирські перевезення всередині держави.

Обкладинка: Кабінет міністрів