Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо запобігання виникнення і поширення коронавірусу в країні. За документ у другому читанні проголосували 344 депутати.

Закон передбачає можливість працювати з дому під час карантину, звільнення від сплати мита та ПДВ лікарських засобів, призначених для боротьби з коронавірусом, контроль уряду за цінами на ліки та соціально значущі товари.

Закупівля товарів і послуг, необхідних для боротьби з коронавірусом, відбуватиметься у скороченому режимі до одного дня.

Закон вводить штрафи за недотримання карантину: від 17 до 34 тисяч гривень і від 34 до 170 тисяч для посадовців. За умисне зараження людей вводиться кримінальна відповідальність. 

Згідно з документом, уряд протягом тижня повинен встановити додаткову оплату лікарям, які працюють із зараженими на коронавірус пацієнтами. Такі працівники медзакладів отримають до 200% більшу зарплату.

Закон діятиме протягом трьох місяців з моменту його ухвалення.


Уряд ЗАПРОВАДИВ КАРАНТИН в Україні на три тижні у зв’язку з поширенням коронавірусу COVID-19, а у Києві − з 12 березня до кінця місяця. З 15 березня держава на два тижні ЗАКРИВАЄ КОРДОНИ для іноземних громадян.

Містян закликають не панікувати, а відповідально дотримуватись режиму карантину. З 17 березня у Києві обмежать роботу закладів громадського харчування і ТРЦ.

Кабінет міністрів ухвалив рішення З 18 БЕРЕЗНЯ: зупинити роботу метрополітенів і заборонити внутрішні перевезення в Україні – авіа, залізничні та автобусні.

На час карантину штрафуватимуть власників київських магазинів, продавці у яких працюють без масок. Перевірки магазинів проводитимуть інспектори Держпродспоживслужби.

Обкладинка: КМДА