Кабінет міністрів вирішив ліквідувати Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ). Про це на виїзному засіданні уряду 13 березня оголосив президент Володимир Зеленський, передає «Укрінформ».

«Найбільш болючим залишається зловживання при будівництві саме великих об’єктів. Тому ми ліквідуємо монополію у сфері містобудування. Скажу зараз три слова, на які чекав увесь чесний будівельний бізнес України: ми ліквідуємо ДАБІ», – сказав президент.

Рішення Зеленський пояснив тим, що діяльність ДАБІ була непрозорою і мала корупційні ризики.

Він нагадав, що у грудні 2019 року в Україні запрацював електронний кабінет забудовника й відтоді послуги надаються миттєво і без участі чиновників. За 3 місяці дії кабінету українці скористалися ним понад дві тисячі разів.

ДАБІ – Державна архітектурно-будівельна інспекція, центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується урядом. Основним завданням ДАБІ був контроль за архітектурно-будівельною діяльністю.

Замість ДАБІ уряд створить три органи центральної влади, сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Будуть створені Державна сервісна служба з містобудування, яка виконуватиме реєстраційні функції у будівництві, Державне агентство з техрегулювання (створять у вересні), яке займатиметься оновленням державних будівельних норм та запровадженням параметричної системи у будівельній галузі, а також Державна інспекція з містобудування (створять у червні), яка виконуватиме функції нагляду та контролю в будівельній галузі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі