51% опитаних українців бояться втратити роботу, вони бояться залишитися без грошей, йдеться у дослідженні Центру Разумкова.

Ще 31% опитаних розповіли, що не бояться втратити роботу, оскільки легко знайдуть іншу, 4,3% сказали, що не бояться втратити роботу через те, що вона їм не подобається. 1,7% не бояться втратити, тому що впевнені у захисті профспілки.

«У сучасних умовах України перевищення попиту на ринку праці над адекватними пропозиціями дозволяє роботодавцям диктувати будь-які зручні для них схеми працевлаштування та моделі трудових відносин», йдеться у дослідженні.

Дослідження феномену «негарантованої зайнятості» показують, що такий страх до того ж має гендерний та соціальний портрет. Так, жінки більшою мірою побоюються залишитися без роботи, порівняно з чоловіками. Причому найбільш чутливою є категорії 40-59 років. Що більша відстань від великих міст, що нижчий рівень освіти, то сильнішим є страх втрати роботи і відповідно заробітку, додають у Центрі Разумкова.


Дослідження проходило в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Було опитано 2 018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.