Міністерка освіти і науки України Ганна Новосад вважає оптимальним скорочення кількості вищих навчальних закладів в Україні втричі, йдеться у її інтерв’ю «Інтерфакс-Україна».

«Мені здається, що якби у нас було десь 80 університетів, що втричі менше, ніж зараз, то ми би трохи почистили систему», – розповіла Новосад.

За словами міністерки, Міносвіти проводить моніторинг переміщених вищих навчальних закладів. За його результатами будуть ухвалювати рішення про об’єднання тих чи інших вишів. «Є рішення щодо об’єднання чотирьох університетів, в тому числі воно буде стосуватися одного з переміщених вишів в Кривому Розі. Є й такі, що працюють ефективно і залишаться. Наприклад, Донецький національний університет імені Василя Стуса – це успішний кейс, також декілька інших», – додала Новосад.

Також у Міносвіти є інші інструменти для скорочення кількості вишів. З 1 січня почав працювати принцип фінансування університетів за показниками їхньої діяльності, що приведе до того, що слабкі виші просто не зможуть функціонувати без належного державного фінансування.

З 2021 року мають зникнути філії вишів в окремих містах, оскільки їхня мережа роздута і найчастіше вони надають набагато гіршу якість освіти.

Обкладинка: Wikipedia