Висота будівлі Центрального гастроному на Хрещатику після реконструкції може 27 метрів. Це більше за заявлену раніше висоту, повідомляє «Хмарочос».

Це випливає з реєстру містобудівних умов та обмежень, скан-копії яких оприлюднив Департамент містобудування і архітектури КМДА.

Серед скан-копій є документ, виданий для проєктування реконструкції Центрального гастроному на Хрещатику.

За документом, висота частини майбутньої будівлі може становити 27 метрів (це приблизна висота 9-поверхового будинку).

Директор Департамент охорони культурної спадщини КМДА Олександр Никоряк у коментарі під постом журналіста «Хмарочосу» заперечив, що будівля може мати 9 поверхів.

«Не буде ніяких 27 метрів. У грудні 2018 ми розглянули концепцію, там 3 поверхи. Перед тим, як щось робити, проєкт буде поданий на погодження департаменту. І департамент ніколи не погодить там 9 поверхів». 

У травні 2019 року архітектурне бюро Viharev презентувало проєкт реставрації будівлі колишнього Центрального гастроному на Хрещатику. За проєктом, будівля матиме 3 поверхи.

Втім КМДА відмовила у реконструкції Центрального гастронома. За законом про охорону культурної спадщини Центральний гастроном можна лише реставрувати, але не збільшувати його розміри, а повністю зберегти зовнішній вигляд. Водночас будівля досі перебуває у переліку пам’яток, тому на ній не можна проводити реконструкцію.


 Центральний гастроном належить до пам’яток архітектури та містобудування місцевого значення, будівлі понад 150 років.

 У червні 2017 року в будівлі сталась пожежа. Там згоріли перекриття між поверхами та дах. Причиною пожежі стала недбалість будівельників, які вели роботи на даху.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Візуалізація та архівне фото: Viharev architects & engineersс