На Донбасі завершився обмін полоненими, Україна повернула 76 своїх полоненихповідомили Офісі президента України.

«Взаємне звільнення утримуваних осіб завершилося. 76 наших – у безпеці на підконтрольній Україні території», — йдеться у повідомленні.

Серед звільнених – український журналіст Станіслав Асеєв, який працював під псевдонімом Станіслав Васін і незаконно утримувався бойовиками в окупованому Донецьку з 2017 року.

Повернулися, зокрема: 12 військовослужбовців (три з яких знаходились у місцях позбавлення волі на території ОРДЛО з 2015 року); 64 цивільних (17 з яких утримувались з 2015–2016 років): 

Україна передала бойовикам 127 людей, ще 14 відмовились брати участь в обміні. Про у коментарі hromadske повідомили радник секретаря РНБО Сергій Сівохо та представниця України у гуманітарній підгрупі ТКГ Валерія Лутковська.

Перший за два роки великий обмін ув'язнених між Україною та самопроголошеними республіками «ДНР» та «ЛНР» почали 29 грудня об 11:00 на КПВВ «Майорське». 

За умовами обміну, українська сторона повинна була передати на непідконтрольну уряду територію колишніх «беркутівців», обвинувачених у розстрілі людей на Інститутській 20 лютого 2014 року.

Здійснюювали обмін у межах домовленостей, яких досягнули на початку грудня під час перемовин у Нормандському форматі, і підтвердили у Тристоронній контактній групі в Мінську 23 грудня. На перемовинах у Парижі йшлося про обмін «усіх на усіх».

ОБКЛАДИНКА: Офіс президента України