Міська рада Рівного заборонила проведення маршів та інших заходів, які «стосуються пропаганди одностатевих стосунків». Рішення підтримали 36 депутатів, пише «Суспільне».

«Заборонити на території м. Рівне пропаганду різних видів девіантної статевої поведінки, у тому числі у формі так званих «маршів рівності», «прайдів», «фестивалів квір-культури» тощо, що проходять в місцях масового дозвілля сімей з дітьми», а також пропонували «унеможливити» проведення публічних кампаній і заходів, які «складають загрозу інституту сім'ї як складовій стратегії національної безпеки України», – йдеться у рішенні міськради.

У своєму рішенні депутати посилаються на статтю 3 Сімейного кодексу України: «підстави, на яких створюється сім'я, не мають суперечити моральним засадам суспільства».

За словами секретаря міськради Сергія Паладійчука, зараз учасники мирних акцій не беруть дозвіл у міської ради, а лише повідомляють про намір їх провести.

«Право громадян на мирні зібрання закріплене в частині 1 статті 39 Конституції України, яка говорить про те, що громадяни мають право збиратися мирно, без зброї й проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування», – розповідає The Village Україна юрист Дмитро Гончаренко.

За його словами, у частині 2 статті 39 Конституції йдеться про те, що обмеження цих прав може встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку.

«На сьогодні жоден закон України не встановлює обмежень свободи мирних зібрань у контексті проведення ЛГБТ-маршів або іншого роду зібрань та заходів, які заборонила проводити міська рада Рівного на території міста. Тому рішення міської ради Рівного чи інші її правові акти не можуть слугувати підставою для обмеження свободи на вільні зібрання», – пояснює Гончаренко.

Обкладинка: Анна Бобирєва для The Village Україна