Відділ Всесвітнього фонду природи в Україні (WWF Україна) розпочав кампанію зі збору коштів, які витратять на порятунок і підрахунок чисельності рисей в Україні.

Рись входить до Червоної книги України як «рідкісний вид» тварин. Станом на 2009 рік її чисельність оцінювалась у близько 500 особин, однак ці дані є застарілими.

Досліджувати популяцію рисі складно, адже вона веде потаємний спосіб життя і обирає віддаленні важкодоступні місця, пояснюють у фонді.

До 20 січня 2020 року організатори планують зібрати 400 тисяч гривень, які дозволять підсилити програму WWF Україна «Врятуємо рись!» (її запустили ще у червні, мета – порятунок рисі).

Зібрані кошти спрямують на закупівлю фотопасток, спорядження і пального для проведення моніторингу на території заповідних територій Полісся і Карпат.

Пізніше планують розробити і запровадити Національний план дій з управління видом на державному рівні: це дозволить підтримувати і навіть збільшувати популяції рисей. В Іспанії завдяки такій програмі врятували рись від вимирання.

Крім того, проєкт «Разом за природу» у колаборації з брендом Sova презентував лімітовану серію прикрас «Рись» – браслет із художнім зображенням рисі (випущено 500 штук). Планують переказувати 200 гривень від продажу кожного браслета на підтримку програм зі збереження рисей в Україні.

Щоб підтримати проєкт, можна зробити донейт на його офіційному сайті, замовити лімітовану прикрасу тут або придбати в магазинах Sova.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: unsplash, Sova