Американський журнал Time обрав «Людиною року» шведську екоактивістку Ґрету Тунберґ, яка виступала за боротьбу зі зміною клімату.

Ґрета, на думку оглядачів журналу, стала «іконою покоління».

Jenya Arbugaeva для TIME

«Тунберґ не очолює жодної політичної партії чи групи. Вона не перша, хто б'є на сполох з приводу кліматичної кризи, і не надто кваліфікована, аби виправити це. Вона не вчений і не політик. У неї немає доступу до важелів впливу: вона не мільярдер чи принцеса, не поп-зірка і навіть неповнолітня. Вона звичайна дівчинка-підліток, яка, набравшись сміливості сказати правду чиновникам, стала іконою покоління».

У вересні Ґрета Тунберґ отримала нагороду Amnesty International за рух проти зміни клімату. 16-річну школярку нагородили званням «Посол совісті» за її діяльність і рух Fridays for Future, який Ґрета заснувала рік тому.

Тунберґ започаткувала рух Fridays for Future як щотижневу акцію протесту в школі. Згодом вона переросла у міжнародний екорух, учасники якого закликають більш ефективно боротись зі зміною клімату.


24 вересня Ґрета Тунберґ виступила з промовою на кліматичному саміті ООН у Нью-Йорку. Вона звинуватила світових лідерів у бездіяльності та попередила, що світ на межі вимирання. Промову Тунберґ обговорювали всі світові ЗМІ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі